Benvolgut client,
Atès l’impacte que està tenint l’emergència sanitària generada pel Coronavirus (COVID-19), el Reial Decret Llei 8/2020, de 18 de març de 2020, i les diferents modificacions normatives i mesures d’urgència, us comuniquem que tot l’equip estem treballant en les mesures publicades en l’àmbit laboral i fiscal. Per qualsevol consulta estem a la vostra disposició.
Àmbit laboral
1.- Què és un ERTE?
Tenim dos escenaris on es pot donar la situació d’haver d’iniciar un “expediente de regulación temporal de empleo”.
PRIMER — Per causa de força major: seria en el cas de les empreses que s’hagin vist afectades directament per la decisió de les autoritats sanitàries, bé perquè l’activitat que realitza es vegi directament afectada per la prohibició de seguir prestant serveis, bé perquè la plantilla s’hagi vist directament afectada pel COVID-19 o es trobi en situació d’aïllament preventiu que impossibiliti prestar els serveis amb normalitat, o bé que l’empresa es trobi en una situació que no pugui continuar prestant serveis amb normalitat, ja sigui per manca de subministraments, materials, mobilitat de les persones i mercaderies i restriccions en el transport públic.
Els treballadors tindran dret a la prestació contributiva d’atur encara que no compleixin amb el requisit de cotització prèvia exigida. El cobrament de la prestació no els hi computarà a efectes del cobrament posterior de la prestació d’atur.
La TGSS exonerarà a l’empresa de l’abonament de l’aportació empresarial a la Seguretat Social, que serà del 100% en empreses amb menys de 50 treballadors i del 75% en empreses de 50 treballadors o més.
L’exoneració de les quotes s’aplicarà per la TGSS a instància de l’empresari prèvia comunicació de la identificació dels treballadors afectats i del període de suspensió o reducció de jornada.
Segons la Disposició Addicional sisena “SALVAGUARDA DEL EMPLEO”, les mesures extraordinàries en l’àmbit laboral previstes en el present RDLL, estaran subjectes al compromís per part de l’empresa de MANTENIR L’OCUPACIÓ de treball durant un termini de 6 mesos des de la data de reactivació de l’activitat.
SEGON. Per causes objectives, tècniques o de producció: per reduir o suspendre les jornades de treball o resoldre els contractes dels treballadors, els treballadors podran percebre la seva prestació d’atur, segons la quantia que correspongui i els empresaris no estaran exonerats de la seva obligació de cotització segons el previst en aquest RDLL.
2.- Quines activitats han de tancar?
Les previstes estrictament en el RD 463/2020 pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisis sanitària pel COVID-19 i el seu annex.
Se suspèn l’obertura al públic dels locals i establiments minoristes, a excepció dels establiments comercials minoristes d’alimentació, begudes, productes i béns de primera necessitat, establiments farmacèutics, metges, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, premsa i papereria, combustible per a l’automoció, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments per a animals de companyia, comerç per internet, telefònic o correspondència, tintoreries i bugaderies.
Se suspèn qualsevol altre activitat o establiment que segons el parer de l’autoritat competent pugui suposar un risc de contagi.
3.- Si la meva activitat no està inclosa dins les que han de tancar obligatòriament, què haig de fer?
És decisió de l’empresari obrir el centre de treball/empresa. Cal tenir en compte les recomanacions fetes per les autoritats públiques.
4.- Quins efectes té que tanqui la meva activitat, si no està obligada de forma específica?
La obligació de l’empresari és donar la feina per la qual els treballadors estan contractats. Si això no es dona sense justificació, es considera un tancament d’empresa, per la qual cosa aquesta ha d’assumir el cost salarial i de SS dels seus treballadors, tot i que no prestin serveis. Aquests alhora podrien demandar a l’empresa per incomplir les seves obligacions i sol·licitar-ne responsabilitats.
L’empresari però pot pactar vacances amb els seus treballadors, o pactar/fixar en certs casos una distribució irregular de la seva jornada (que ara no prestin serveis o en prestin menys i recuperar les hores més endavant).
5.- Conciliació i cura de menors i persones dependents
Es permet que els treballadors assalariats puguin adaptar o reduir la seva jornada de treball, inclòs fins al 100%, per fer front a les necessitats de conciliació i cura de menors i persones dependents.
6.- Ajuts a autònoms – Cessament d’activitat.
Prestació extraordinària:
La quantia de la prestació serà del 70% de la base mínima de cotització. En els següents casos:
- Per a treballadors autònoms que hagin suspès les seves activitats, segons el Reial Decret 463/2020. En el mateix s’especifica la relació d’activitats les quals han suspès l’obertura.
- Per a treballadors autònoms que no hagin suspès l’activitat, però que hagin reduït la seva facturació en el mes anterior a la sol·licitud almenys en un 75% de la facturació mitjana del semestre anterior.
Per part de la Generalitat, a partir de 1 d’abril de 2020, es posa en marxa un ajut únic de fins a 2.000 euros per a aquells treballadors autònoms dedicats a activitats de les quals se n’hagi decretat el tancament per la crisi del coronavirus, i que alhora acreditin una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació.
Per accedir a l’ajut s’hauran d’acreditar pèrdues econòmiques el mes de març del 2020 en relació amb l’any anterior.
En cas que el treballador tingui una antiguitat en el Règim Especial de Treballadors Autònoms inferior a un any, s’agafarà com a referència la mitjana de facturació mensual des de l’alta. L’ajut s’atorgarà fins que s’exhaureixi la partida habilitada de 7,5 milions.
Àmbit fiscal
L’Agència Tributària, d’acord amb el RD 463/2020 de 14 de març i Resolució SLT/720/2020 de 13 de març. s’adopten les mesures següents pel que fa a la prestació de serveis a la ciutadania:
Suspensió i interrupció dels terminis dels procediments de gestió, inspecció i recaptació. Suspensió de terminis de prescripció i caducitat.
Aplaçament de deutes tributaries.
En aquest àmbit de competències de les administracions tributaries de l’Estat, es concedirà aplaçament de l’ingrés de la deute tributaria corresponent a totes les declaracions-liquidacions y autoliquidacions que el seu termini finalitzi a partir d’ara fins el 30 de maig, sempre que les sol·licitud presentades reuneixin els requisits .
Per tant aquest aplaçament serà aplicable als deutes tributaris a les que fan referencia les lletres b), f) i g) de l’article 65.2 de la llei 58/2003, de 17 desembre, general tributaria.
- b) Retencions i pagaments a comptes Renda
- f) IVA
- g) Pagament a compta impost de societats.
Serà requisit necessari per a la concessió de l’ajornament que el deutor sigui persona o entitat amb volum d’operacions no superiors a 6.010.121,04€ l’any 2019.
Condicions: a) El termini serà màxim de sis mesos; b) No s’imputaran interessos de demora durant els tres primes mesos de l’aplaçament.