Es publica el Reial decret llei 2/2022, de 22 de febrer, pel qual s’adopten mesures urgents per a la protecció dels treballadors autònoms, per a la transició cap als mecanismes estructurals de defensa de l’ocupació, i per a la recuperació econòmica i social de l’illa de La Palma, i es prorroguen determinades mesures per fer front a situacions de vulnerabilitat social i econòmica.
Al BOE del 23 de febrer es publica el Reial decret llei 2/2022, de 22 de febrer, pel qual s’adopten mesures urgents per a la protecció dels treballadors autònoms, per a la transició cap als mecanismes estructurals de defensa de l’ocupació, i per a la recuperació econòmica i social de l’illa de La Palma, i es prorroguen determinades mesures per fer front a situacions de vulnerabilitat social i econòmica, amb entrada en vigor l’endemà de la publicació.
Entre les mesures contingudes en aquest nou RD-llei es conté l’ampliació de la suspensió dels desnonaments i llançaments d’habitatge habitual per a persones i famílies vulnerables fins el 30 de setembre del 2022 —mesura que expirava el proper dia 28 de febrer—. D’aquesta manera s’introdueixen modificacions al Reial decret llei 11/2020, de 31 de març i Reial decret llei 37/2020, de 22 de desembre.
Segons la nota de premsa emesa pel Consell de Ministres del dia 22 de febrer, les mesures, que tenen caràcter urgent i són necessàries per respondre a la situació de les llars vulnerables en un context marcat per l’evolució de la pandèmia, contemplen:
- L’ampliació fins al 30 de setembre del 2022 de les mesures de protecció que es van aprovar per a aquelles llars vulnerables que s’enfrontin a procediments de desnonament del seu habitatge habitual, amb l’acció coordinada dels òrgans judicials i dels serveis socials competents. S’hi inclouen les llars afectades per procediments de llançament del seu habitatge habitual que no es derivin de contractes d’arrendament, quan hi hagi persones dependents, víctimes de violència sobre la dona o menors d’edat a càrrec.
En aquest darrer cas, s’estableix la possibilitat de que el jutge, prèvia valoració ponderada i proporcional del cas concret, tingui la facultat de suspendre el llançament quan els propietaris d’aquests immobles siguin persones físiques o jurídiques titulars de més de 10 habitatges, sol·licitant informe als serveis socials competents per tal que puguin valorar la situació de vulnerabilitat econòmica i identificar les mesures a aplicar per donar resposta a aquesta situació.
En aquests supòsits es tindran en compte els casos que ja es van regular en els quals la suspensió mai no es podrà dictar i són:
- a) Quan l’habitatge sigui la residència habitual o segona residència del propietari.
- b) Quan s’hagi produït en un immoble de propietat d’una persona física o jurídica que el tingui cedit per qualsevol títol vàlid en dret a una persona física que hi tingui el domicili habitual o segona residència degudament acreditada.
- c) Quan l’entrada o la permanència a l’immoble s’hagi produït mitjançant intimidació o violència sobre les persones.
- d) Quan hi hagi indicis racionals de que l’habitatge s’estigui utilitzant per dur a terme activitats il·lícites.
- e) Quan es tracti d’immobles destinats a habitatge social i ja s’hagués assignat l’habitatge a un sol·licitant.
- f) Que l’entrada a l’immoble s’hagi produït amb posterioritat a l’entrada en vigor del Reial decret llei.
Igualment, en cas que no s’ofereixi una solució habitacional durant els tres mesos següents des de l’emissió de l’informe dels serveis socials, els propietaris de l’immoble tindran dret a sol·licitar una compensació sempre que s’acrediti el perjudici econòmic ocasionat.
- S’estén el termini durant el qual els arrendadors i titulars de l’habitatge afectats per la suspensió extraordinària prevista a l’esmentat Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, podran presentar la sol·licitud de compensació prevista a la disposició addicional segona del Reial decret llei 37/2020, del 22 de desembre, de mesures urgents per fer front a les situacions de vulnerabilitat social i econòmica en l’àmbit de l’habitatge i en matèria de transports.
Aquest termini era d’un mes des de la finalització de la vigència de les mesures, per la qual cosa, en ampliar-se fins el 30 de setembre de 2022, el nou termini en què es podrà presentar aquesta sol·licitud queda fixat fins el 31 d’octubre de 2022 .
Són mesures de caràcter urgent, necessàries per respondre a la situació de les llars en situació de vulnerabilitat en el context de l’evolució de la pandèmia. Se sumen a les mesures de caràcter estructural que el Govern està duent a terme en matèria d’habitatge, encaminades a fer efectiu l’exercici del dret constitucional a un habitatge digne adequat i entre les quals es pot citar:
- El desenvolupament d’una legislació estatal en matèria d’habitatge, per primer cop a l’etapa democràtica, actualment en tramitació parlamentària.
- L’aprovació d’un nou Pla estatal per a l’accés a l’habitatge 2022-2025.
- Les diferents mesures dutes a terme per afavorir una oferta d’habitatge més gran de lloguer a preus assequibles.
- Les actuacions encaminades a la rehabilitació i la millora del parc d’habitatge.
També s’introdueixen modificacions al Reial decret llei 8/2021, de 4 de maig, pel qual s’adopten mesures urgents en l’ordre sanitari, social i jurisdiccional, a aplicar després de la finalització de la vigència de l’estat d’alarma declarat pel Reial decret 926/2020, de 25 d’octubre, pel qual es declara l’estat d’alarma per contenir la propagació d’infeccions causades pel SARS-CoV-2, ampliant fins el 30 de juny de 2022 la prohibició de suspendre’s el subministrament d’energia elèctrica, gas natural i aigua a aquells consumidors en què concorri la condició de consumidor vulnerable, vulnerable sever o en risc d’exclusió social, com l’ampliació fins aquesta data del bonus social.