El Consell de ministres del 10 de maig aprova aquest projecte de llei pel qual es modificaria el Codi Penal.
El Consell de Ministres ha aprovat el Projecte de llei pel qual es modifica la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal, per a la transposició de directives en matèria de lluita contra el frau i la falsificació de mitjans de pagament diferents de l’efectiu i l’abús de mercat; així com la Llei orgànica 7/2014, de 12 de novembre, sobre intercanvi d’informació d’antecedents penals i consideració de resolucions judicials penals a la Unió Europea.
L’objectiu d’aquestes modificacions és complir els compromisos normatius adquirits amb la UE, adaptar-ne la regulació a les noves formes de delinqüència i contribuir a l’harmonització dels ordenaments jurídics dels diferents Estats de la UE.
Transposició de directives comunitàries:
El projecte de llei transposa a l’ordenament jurídic espanyol tres directives comunitàries.
La primera és la Directiva (UE) 2019/713 sobre lluita contra el frau i falsificació de mitjans de pagament diferents de l’efectiu.
Aquesta directiva té com a objectiu lluitar contra el crim organitzat i la ciberdelinqüència, especialment la que fa referència al frau digital, i sancionar l’ús fraudulent de nous mitjans de pagament, en concret, aquells que tenen caràcter digital, l’ús del qual s’ha anat generalitzant amb el desenvolupament de les noves tecnologies.
Entre els mitjans de pagament nous s’inclouen l’ús de les aplicacions de pagament a través del telèfon mòbil o l’ús de les monedes virtuals. Aquests nous mitjans de pagament ofereixen noves oportunitats per al frau, cosa que obliga a actualitzar la regulació d’alguns delictes, concretament els relacionats amb l’estafa i les falsificacions.
La transposició d’aquesta directiva s’adequa d’una manera més definida i concisa que les recollides anteriorment al Codi Penal, contemplant descripcions molt més detallades i completes de les conductes tipificades, així com les sancions que corresponen a cadascuna.
Lluita contra la corrupció econòmica:
En segon lloc, es perfecciona la transposició ja efectuada de la Directiva 2014/57 (UE), que té com a objectiu lluitar contra la corrupció econòmica, especialment contra les pràctiques contràries a la competència.
Entre altres conductes, aquesta directiva castiga l’abús de mercat que es produeix mitjançant l’ús d’informació privilegiada, cosa que es coneix com a insider trading, una pràctica que atenta contra la transparència i la seguretat dels mercats financers.
Finalment, la tercera transposició és la de la Directiva (UE) 2019/884, per la qual es modifica la decisió marc pel que fa a l’intercanvi d’informació d’antecedents penals de nacionals de països tercers i el Sistema Europeu d’Informació d’Antecedents Penals (ECRIS).
La transposició també atén a la conveniència d’incorporar de forma expressa alguns preceptes continguts al Reglament (UE) 2019/816, del Parlament Europeu i del Consell d’Europa, de 17 d’abril de 2019, pel qual s’estableix un sistema centralitzat per a la identificació dels Estats membres que tenen informació sobre condemnes de nacionals de tercers països i apàtrides (ECRIS-TCN) per tal de complementar l’ECRIS.
Amb aquesta transposició s’avança en la interoperabilitat de bases de dades amb altres països de la UE, particularment pel que fa als registres d’antecedents penals, amb l’objectiu de promoure i agilitzar la cooperació jurídica entre els països en la lluita contra la delinqüència, alhora que es contribueix a la construcció d’un espai comú de llibertat, seguretat i justícia en el sí de la UE.
Lluita efectiva contra la delinqüència:
La Directiva (UE) 2019/884 disposa que als certificats que es transmeten entre els països s’inclogui la imatge facial i dactiloscòpica (empremta dactilar), amb la finalitat d’afavorir la retransmissibilitat de condemnes entre estats membres de la UE, d’acord amb el principi de reciprocitat per tal de lluitar de manera efectiva contra la delinqüència organitzada i el terrorisme.
El Ministeri de Justícia crearà un registre de menors i portarà un registre central de sentències, mesures cautelars, requisitòries i rebel·lies dictades o acordades en tots els processos tramitats d’acord amb la llei orgànica.
L’accés a les dades d’aquest registre s’ajustarà a allò establert a la normativa que reguli el sistema de registres administratius de suport a l’Administració de Justícia i al Registre Central de Delinqüents Sexuals i de Tracta d’Éssers Humans.
El registre central de menors entrarà en funcionament en el termini d’un any des de l’entrada en vigor de la nova llei orgànica.