El Ministeri Fiscal ha unificat criteris sobre comportaments que puguin ser qualificats d’absentisme escolar. Només aquells casos que no tinguin justificació clara i terminant per a l’exempció, tot i temporal, del deure d’assistència presencial de l’alumnat a centre, motivaran que el Ministeri Fiscal prossegueixi les seves diligències a l’efecte d’exercitar l’acció penal contra aquells pares o tutors que presumptament hagin infringit els deures inherents a la pàtria potestat en aquest àmbit.
En un document fet públic per la Fiscalia de menors s’aborda la situació de la volta al col·legi dels menors en l’actual situació de rebrots i increment de positius del coronavirus al nostre país. En concret, s’unifiquen criteris sobre possibles comportaments qualificats d’absentisme escolar. En concret, els casos de menors que, pel temor dels seus progenitors a que s’encomanin, no acudeixin a les activitats lectives en el seu centre educatiu.
Matisant, el dret a la salut i el dret/obligació d’educació, davant el començament del curs escolar 2020/2021, en relació amb la incertesa generada a nivell nacional a les famílies dels escolars afectats per la necessitat d’assistència presencial als centres educatius relativa als/les alumnes/as compresos entre els 6 i els 16 anys, des de la Unitat Especialitzada de Menors de la FGE s’estima convenient assenyalar els següents aspectes:
- L’actuació del ministeri fiscal només es justifica amb caràcter posterior a la realització d’aquelles conductes que es realitzen en oberta oposició a l’acompliment del deure legal d’escolarització dels menors, però mai amb un caràcter preventiu aliè a les comeses pròpies de la institució.
- En els trams d’edat compresos entre 6 i 16 anys persisteix l’obligació legal d’escolarització imperativa en els termes i condicions establerts per les legislacions estatal i autonòmica aplicables en cada cas.
- Les respectives comunitats autònomes han establert els criteris a seguir en cadascuna d’elles i que s’han traduït en les corresponents instruccions als centres educatius. Conseqüentment, els centres escolars han d’aplicar i observar els oportuns protocols de seguretat establerts per les autoritats educatives i sanitàries competents.
- L’assistència presencial de l’alumnat, en els paràmetres i condicions esmentats constitueix una obligació ineludible pels pares o tutors dels/es menors afectats. La seva desatenció voluntària, injustificada i persistent ocasionarà les conseqüències legals derivades de l’incompliment dels deures inherents a la pàtria potestat, com ha passat de manera habitual fins al moment en els supòsits d’absentisme.
- Els centres educatius, quan detectin casos d’inassistència voluntària i injustificada a les aules, seran els encarregats de comunicar a les respectives Comissions Locals o Provincials d’Absentisme tals incompliments i de dur a terme els tràmits administratius pertinents. Només en els casos de repetida i no justificada assistència a classe, s’haurà de remetre còpia de l’expedient incoat a aquest efecte al ministeri fiscal, d’acord amb els respectius protocols d’actuació vigents en cada territori.
- Rebuts a la Fiscalia aquests expedients administratius, es procedirà a la incoació de les oportunes diligències pre-processals a fi de ponderar individualment les circumstàncies concurrents en cada cas, modulant l’adequació de la resposta institucional a la situació concreta dels alumnes/as afectats i les seves respectives famílies, tenint en compte l’actual situació de pandèmia derivada del COVID-19, i el singular escenari derivat dels riscos sanitaris presents no només en l’àmbit escolar, sinó també en el familiar.
En relació a l’actuació del Ministeri fiscal, el comunicat és clar: “Només aquells casos que no tinguin justificació clara i terminant per a l’exempció, tot i temporal, del deure d’assistència presencial de l’alumnat al centre motivaran que el Ministeri Fiscal prossegueixi les seves diligències als efectes d’exercitar l’acció penal contra aquells pares o tutors que presumptament hagin infringit els deures inherents a la pàtria potestat en aquest àmbit“.