Publicat al BOE d’1 d’abril de 2020, el Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s’adopten noves mesures en l’àmbit social i econòmic per fer front al COVID-19 complementant les existents. Es fixen mesures específiques de suport a les persones treballadores, de manteniment del teixit productiu -des d’autònoms a pimes i la resta d’empreses-, s’aclareix el concepte de “salvaguarda de l’ocupació”, i es publica un nou subsidi per a empleats de la llar i treballadors temporals.
Dins de l’ampli paquet de mesures aprovat, en l’àmbit laboral i social, pel Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s’adopten mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per fer front al COVID- 19, trobem:
1.- Mesures de suport als autònoms.
2.- Aclariment de la D. 6a Reial decret llei 8/2020, de 17 de març: Salvaguarda de l’ocupació.
3.- Nou subsidi per a empleades de la llar afectades pel cessament o reducció d’activitat i per a treballadors temporals als que el contracte finalitzi i que no tinguessin dret a prestació.
4.- Flexibilització dels contractes de subministrament d’electricitat i gas per a autònoms i empreses, i els terminis i procediments administratius per a les empreses.
5.- Viabilitat de les empreses turístiques.
6.- Bonus social per part de treballadors autònoms que hagin cessat la seva activitat o hagin vist reduïda la seva facturació com a conseqüència del COVID-19.
————-
1.- Mesures de suport als autònoms
– Moratòria de fins a sis mesos per al pagament de les obligacions i l’ajornament de les quotes que s’han d’abonar als autònoms en el mes d’abril a un interès reduït del 0,5%.
– Moratòria de les cotitzacions socials a la Seguretat Social: Art. 34 Reial decret llei 11/2020, de 31 de març.
– Ajornament en el pagament de deutes amb la Seguretat Social: Art. 35 Reial decret llei 11/2020, de 31 de març.
- a) S’habilita la Tresoreria General de la Seguretat Social a la concessió de forma excepcional de moratòries en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social atenent circumstàncies excepcionals fins al 30 de juny, en els casos i condicions que es determinin mitjançant una ordre ministerial.
El període de meritació en el cas d’empreses seria el comprès entre abril i juny de 2020, mentre que en el cas dels autònoms seria el comprès entre maig i juliol de 2020. I, en aquest àmbit, es permet que les empreses i autònoms que no tinguin en vigor ajornaments de pagament de deutes amb la Seguretat Social puguin sol·licitar l’ajornament del pagament dels seus deutes amb la Seguretat Social, que hagin d’ingressar entre els mesos d’abril i juny de 2020, amb una rebaixa substancial del tipus d’interès exigit, que es fixa en el 0,5%.
S’habilita la possible concessió de moratòries en el pagament de les cotitzacions socials a empreses i autònoms i es permet l’ajornament del pagament de deutes amb la Seguretat Social fins al 30 de juny.
- b) S’agilitzen de forma on-line les sol·licituds i altres tràmits corresponents als ajornaments en el pagament de deutes, les moratòries en el pagament de cotitzacions i les devolucions d’ingressos indeguts amb la Seguretat Social.
- c) Possibilitat d’abonar fora de termini quotes a la Seguretat social, en concret, es recull que aquells autònoms que hagin suspès la seva activitat i passin a percebre la prestació per cessament d’activitat regulada en el Reial decret llei 8/2020 i que no hagin ingressat en termini les cotitzacions socials corresponents als dies efectivament treballats del mes de març, podran abonar-les fora de termini sense recàrrec.
Les persones treballadores autònomes que accedeixin a la prestació per cessament d’activitat podran ajornar sense càrrec la quota de la Seguretat Social de març pels dies que hagin treballat.
- d) Es flexibilitza el requisit de baixada en la facturació per a l’accés a la prestació extraordinària per cessament d’activitat i s’aclareix l’acreditació de la mateixa: Finalment, davant les especificitats de determinats sectors productius, amb produccions que tenen com a base els cicles de vida d’éssers vius que els donen un caràcter estacional, dins de les mesures urgents extraordinàries preses pel Govern, es prenen mesures per tal que al determinar el descens de facturació que doni dret a la prestació extraordinària prevista a l’art. 17 de Reial decret llei 8/2020, la referència de partida es faci sobre la base del conjunt de la campanya anterior, i no en relació amb el semestre anterior, ja que hi ha produccions que centralitzen la seva facturació en determinats mesos de la campanya.
No serà objecte de recàrrec la cotització corresponent als dies d’activitat del mes de març de 2020 no coberts per la prestació regulada a art. 17 de Reial decret llei 8/2020, que no fos abonada dins del termini reglamentari d’ingrés.
Es preveuen les formes en què es pot acreditar la reducció de la facturació. Per a aquells treballadors autònoms que no estiguin obligats a portar els llibres que acrediten el volum d’activitat, hauran d’acreditar la reducció del 75% exigida per qualsevol mitjà de prova admès en dret.
2.- Aclariment de la D. 6a Reial decret llei 8/2020, de 17 de març: Salvaguarda de l’ocupació.
La DA 6a Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, sota la denominació “salvaguarda de l’ocupació”, havia supeditat l’aplicació de mesures extraordinàries en l’àmbit laboral al compromís de l’empresa de mantenir l’ocupació durant el termini de sis mesos des de la data de represa de l’activitat. El RDL 11/2020 aclareix aquest concepte:
Aquest compromís s’ha de complir i verificar tenint en compte les característiques i circumstàncies de l’empresa o del sector corresponent, atenent especialment a l’estacionalitat o variabilitat de l’ocupació, així com a la seva correspondència amb esdeveniments concrets, esdeveniments o altres especificitats sectorials com les de, per exemple, les arts escèniques, musicals, cinematogràfiques i audiovisuals. Igualment, s’ha de tenir en compte la normativa laboral aplicable.
En canvi, el compromís no s’entendrà incomplert quan el contracte de treball s’extingeixi per acomiadament disciplinari declarat com a procedent, dimissió, jubilació o incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa de la persona treballadora. En el cas de contractes temporals, el compromís tampoc s’entén incomplert quan el contracte s’extingeixi per expiració del temps convingut o la realització de l’obra o servei que constitueix el seu objecte o quan no pugui realitzar-se de forma immediata l’activitat objecte de contractació.
3.- Nou subsidi per a empleades de la llar afectades pel cessament o reducció d’activitat i per a treballadors temporals el contracte finalitzi i que no tinguessin dret a prestació.
Es crea un subsidi extraordinari temporal del que es podran beneficiar davant la falta d’activitat, la reducció de les hores treballades o l’extinció del contracte com a conseqüència del COVID-19.
- a) Es crea un subsidi extraordinari per falta d’activitat per a les persones integrades en el Sistema Especial d’Empleats de Llar del Règim General de la Seguretat Social. Arts. 30-32 Reial decret llei 11/2020, de 31 de març.
La quantia del subsidi dependrà de la retribució percebuda amb anterioritat, així com de la reducció d’activitat que es pateixi, exigint-se una prova acreditativa d’aquesta reducció a l’ocupador.
Aquest subsidi és compatible amb el manteniment d’altres activitats i la quantia màxima a rebre serà el SMI sense pagues extraordinàries.
- b) Es crea un subsidi d’atur excepcional per fi de contracte temporal. Art. 33 Reial decret llei 11/2020, de 31 de març.
Seran beneficiàries del subsidi d’atur excepcional per fi de contracte temporal les persones treballadores a les que se’ls hagués extingit un contracte de durada determinada d’almenys dos mesos de durada, amb posterioritat a l’entrada en vigor del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, i no comptessin amb la cotització necessària per accedir a una altra prestació o subsidi (art. 275 LGSS).
El subsidi serà incompatible amb la percepció de qualsevol renda mínima, renda d’inclusió, salari social o ajudes anàlogues concedides per qualsevol administració pública.
El subsidi excepcional consistirà en una ajuda mensual de el 80% de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples mensual vigent.
La durada d’aquest subsidi excepcional serà d’un mes, ampliable si així es determina per Reial decret llei.
4.- Flexibilització dels contractes de subministrament d’electricitat i gas per a autònoms i empreses, i els terminis i procediments administratius per a les empreses.
Mesures tendents a reduir els seus costos energètics: Es permet que els autònoms i empreses puguin suspendre temporalment els seus contractes de subministrament o modificar les seves modalitats de contractes sense penalització; així mateix, se’ls possibilita el canvi de peatge d’accés i l’ajust de la potència contractada a l’alça o a la baixa, sense cap cost. Un cop conclòs l’estat d’alarma, se’ls torna a permetre una nova modificació sense cost ni penalització.
Pels autònoms i PIMES, s’ha establert un mecanisme de suspensió del pagament de la factura d’electricitat, gas natural i determinats productes derivats del petroli per part de la titular del contracte al comercialitzador d’electricitat i gas o, si s’escau, el distribuïdor en gasos manufacturats i Gas Liquat del Petroli (GLP) canalitzat. Així mateix, perquè els comercialitzadors no assumeixin càrregues de tresoreria indegudes, se’ls eximeix d’afrontar el pagament dels peatges i de la liquidació dels impostos indirectes que graven aquests consums durant el període de suspensió del pagament.
5.- Viabilitat de les empreses turístiques
Per tal d’assegurar la liquiditat i, per tant, la viabilitat de les empreses turístiques, se suspenen durant un any i sense cap penalització el pagament d’interessos i amortitzacions corresponents als préstecs concedits per la Secretaria d’Estat de Turisme al marc de el Programa Emprendetur R + d + i, del Programa Emprendetur Joves Emprenedors i el Programa Emprendetur Internacionalització.
Es considera imprescindible que aquestes empreses puguin accedir per les circumstàncies actuals a un ERTO quan hagin estat afectades per la situació derivada del COVID-19.
Com a contrapartida, per assegurar que només aquelles empreses concursades que resultin viables puguin acollir-se als beneficis que aquestes mesures suposen, es declara expressament aplicable la disposició addicional sisena, sobre salvaguarda de l’ocupació, subjectant, per tant, l’accés a aquestes mesures a la presentació d’un compromís de manteniment d’ocupació durant el termini de sis mesos des de la data de represa de l’activitat.
6.- Bonus social per part de treballadors autònoms que hagin cessat la seva activitat o hagin vist reduïda la seva facturació com a conseqüència del COVID-19.
Tindran consideració de consumidors vulnerables en el seu habitatge habitual i en els termes recollits en el Reial Decret 897/2017, de 6 d’octubre, pel qual es regula la figura del consumidor vulnerable, el bonus social i altres mesures de protecció pels consumidors domèstics, els consumidors que, complint el requisit de renda de l’apartat 2, acreditin amb data posterior a l’entrada en vigor de Reial Decret 463/2020, de 14 de març, que el titular del punt de subministrament, o algun dels membres del seu unitat familiar, professionals per compte propi o autònoms, tenen dret a la prestació per cessament total d’activitat professional o per haver vist la seva facturació en el mes anterior a què se sol·licita el bonus social reduïda en, almenys, un 75% en relació amb la mitjana de facturació del semestre anterior, en els termes que estableix el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març.
Quan el contracte de subministrament de l’habitatge habitual del professional per compte propi o autònom estigui a nom de la persona jurídica, el bonus social s’haurà de sol·licitar per la persona física, el que implicarà un canvi de titularitat del contracte de subministrament.
Per poder adquirir la condició de consumidor vulnerable referida en l’apartat anterior, serà condició necessària que la renda del titular del punt de subministrament o, en cas de formar part d’una unitat familiar, la renda conjunta anual de la unitat familiar a la qual pertanyi, calculada d’acord amb el que estipula l’article 4 de l’Ordre ETU / 943/2016, de 6 d’octubre, per la qual es desenvolupa el Reial Decret 897/2017, de 6 d’octubre, pel qual es regula la figura del consumidor vulnerable, el bonus social i altres mesures de protecció pels consumidors domèstics d’energia elèctrica, sigui igual o inferior:
– a 2,5 vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM) de 14 pagues, en cas que el titular del punt de subministrament no formi part d’una unitat familiar o no hi hagi cap menor a la unitat familiar;
– a 3 vegades l’índex IPREM de 14 pagues, en cas que hi hagi un menor a la unitat familiar;
– a 3,5 vegades l’índex IPREM de 14 pagues, en cas que hi hagi dos menors a la unitat familiar.
A aquests efectes, es considera unitat familiar a la constituïda d’acord amb el que disposa la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de modificació parcial de les lleis dels impostos sobre societats, sobre la renda de no residents i sobre el patrimoni.
La condició de consumidor vulnerable definida en els apartats anteriors i, per tant, el dret a percebre el bonus social en els termes que correspongui, s’extingirà quan deixin de concórrer les circumstàncies referides, estant obligat el consumidor a comunicar aquest fet a la comercialitzadora de referència .
En cap cas la consideració de consumidor vulnerable pel compliment dels apartats anteriors s’estendrà més de 6 mesos des de la seva meritació, sense perjudici de la possibilitat d’acollir-se a aquesta condició en qualsevol moment anterior o posterior a aquesta data a l’empara de la resta de supòsits que preveu el Reial Decret 897/2017, de 6 d’octubre.
L’empresa comercialitzadora de referència estarà obligada a indicar al consumidor, a l’última factura que emeti abans del venciment del termini de 6 mesos, la data de tal venciment, informant que, un cop superat aquest termini, el consumidor passarà a ser facturat a PVPC per la mateixa comercialitzadora de referència, i indicant la possibilitat de que el consumidor pugui, alternativament, contractar el seu subministrament amb un comercialitzador en lliure mercat.
Per acreditar la condició de consumidor vulnerable definida en els apartats anteriors i sol·licitar la percepció del bonus social, el consumidor ha de remetre a un comercialitzador de referència, a través de l’adreça de correu electrònic que aparegui a la seva pàgina web, el model de sol·licitud definit en l’Annex IV juntament amb la següent documentació acreditativa:
– Còpia de l’NIF o NIE del titular del punt de subministrament i, en cas que formi part d’una unitat familiar, còpia de l’NIF o NIE de cada un dels membres pels que aquest document sigui obligatori.
– Certificat d’empadronament en vigor, individual o conjunt, del titular del punt de subministrament o de tots els membres de la unitat familiar.
– Llibre de família, en cas que hi hagi unitat familiar.
– Acreditació de la seva condició d’acord amb el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19. En particular, quan el treballador autònom es trobi en el supòsit de cessament d’activitat, l’acreditació es realitzarà mitjançant certificat expedit per l’Agència Estatal de l’Administració Tributària o l’òrgan competent de la comunitat autònoma, si s’escau, sobre la base de la declaració de cessament d’activitat declarada per l’interessat.
La comercialitzadora de referència remetrà al titular del punt de subministrament un correu electrònic de confirmació de recepció de la sol·licitud.
Vigència de les mesures
Les mesures previstes en el Reial decret llei analitzat mantenen la vigència durant el termini d’un mes des de la seva entrada en vigor (com és habitual, el mateix dia de la publicació en el «Butlletí Oficial de l’Estat»), sense perjudici de que, prèvia avaluació de la situació, es pugui prorrogar la seva durada pel Govern mitjançant un Reial decret llei. No obstant l’anterior, aquelles mesures que preveu aquest Reial decret llei que tenen un termini determinat de durada i s’han de subjectar a aquest.