Un jutjat de Pontevedra anul·la una multa a un pare per saltar-se el confinament domiciliari al març de 2020, quan va portar a la seva filla al parc, fet pel qual l’havien multat.
El Poder Judicial ens informa de la primera sentència dictada a Galícia per la qual s’anul·la una multa per saltar-se el confinament al març de 2020, després de la sentència de Tribunal Constitucional d’aquest mes de juliol de 2021, en la qual declara la inconstitucionalitat de diversos apartats del Reial Decret 463/2020, de 14 de març.
El Jutjat del Contenciós-administratiu número 1 de Pontevedra ha dictat la primera sentència de Galícia en la qual revoca una multa per saltar-se el confinament després de la recent decisió del Tribunal Constitucional que va declarar nul·les les restriccions de circulació del primer estat d’alarma. En ella, el magistrat ha estimat el recurs interposat contra la Subdelegació de Govern de Pontevedra per un veí de Tui sancionat amb 601 euros per sortir a un parc infantil amb la seva filla. L’administració, per tant, haurà de tornar 300,50 euros, que va ser la quantitat que va abonar a l’acollir-se al descompte per pagament immediat.
El jutge recorda en la resolució que la prohibició de circulació establerta en el Reial Decret 463/2020, pel qual es va decretar l’estat d’alarma, “acaba de ser declarada nul·la pel Tribunal Constitucional”. A més, subratlla que en la sentència s’assenyala “amb caràcter exprés” que aquesta declaració de nul·litat afecta, retroactivament, a les sancions administratives imposades per incomplir el confinament. En aquest cas concret, el recurrent, que es trobava en un parc infantil de passeig de Tui (Pontevedra) a les 18.40 hores de el 31 de març de 2020, acompanyat per la seva filla, va ser multat “únicament i exclusivament per haver incomplert, sense causa justificada, la prohibició de circulació”. El demandant va explicar en el judici que es va veure obligat a baixar al parc perquè la menor “va entrar en estat d’ansietat després de diversos dies de tancament”.
L’Estat, segons la sentència, va sol·licitar “la suspensió del procés per desconèixer el contingut detallat de la sentència del Tribunal Constitucional, a l’espera de que es publiqui al BOE”. El magistrat, però, entén que no és necessària aquesta espera “per la senzilla raó de que en el recurs d’inconstitucionalitat ha estat part el Poder Executiu, representat i defensat per l’advocat de l’Estat, que ha rebut ja la notificació del contingut íntegre de la sentència, que s’ha publicat completa fa ja uns dies a la web oficial”.
A més de la decisió del Tribunal Constitucional, el jutge adverteix que, en aquest cas, concorre una altra causa addicional d’anul·lació de la multa, “per infringir els principis de legalitat i tipicitat”, ja que el recurrent i la seva filla van tornar al seu domicili quan els ho van requerir els agents de la Guàrdia Civil. Així, recorda que tots els jutjats contenciosos administratius de la província de Pontevedra han emès “multitud de sentències sobre casos anàlegs” en què han anul·lat les sancions al no haver desobeït els multats una ordre directa dictada per un agent de l’autoritat, sinó els mandats d’una disposició de caràcter general. Contra la resolució, que imposa a l’Administració de l’Estat el pagament de les costes del litigi, no es pot interposar recurs.