Es publica al BOE del 19 de gener de 2022 el Reial decret 42/2022, de 18 de gener, pel qual es regula el “Bono Lloguer Jove” i el Pla Estatal per a l’accés a l’habitatge 2022-2025.
Després de la seva aprovació pel Consell de Ministres celebrat el dimarts 18 de gener de 2022, el BOE del dia 19 publica el Reial decret 42/2022, de 18 de gener, pel qual es regula el “Bono Lloguer Jove” i el Pla Estatal per al accés a l’habitatge 2022-2025, amb entrada en vigor l’endemà de la publicació.
Tots els ajuts que s’atorguin en aplicació d’aquest Reial decret es poden reconèixer amb efectes de l’1 de gener de 2022 encara que la data del reconeixement sigui posterior. No es poden reconèixer amb efectes anteriors a l’1 de gener de 2022.
“Bono Lloguer Jove”
Com s’extreu de la nota de premsa del Consell de Ministres, l’ajuda es fixa en 250 euros mensuals durant un termini de 2 anys per a cada jove, sempre que tinguin una font regular d’ingressos i els ingressos de la unitat de convivència siguin inferiors a 3 IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples) —ingressos anuals de 24.318,84 euros—.
Aquest ajut es concedeix per a joves que lloguin habitatges de fins a 600 euros/mes sense perjudici que en alguns supòsits acordats pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i la comunitat autònoma corresponent pugui ascendir als 900 euros/mes.
A més, i per atendre la realitat de molts dels nostres joves, en el cas dels lloguers d’habitació, aquests límits de preu seran de fins a 300 euros per habitació, un topall que es podrà elevar fins als 450 euros si així ho estableix la comissió de seguiment.
En tot cas, l’habitatge arrendat haurà de tenir la consideració d’habitatge habitual i permanent.
Aquest ajut serà compatible amb altres destinats per al mateix objecte a beneficiaris especialment vulnerables (entenent com a tals a aquests efectes els que determinin les comunitats o ciutats autònomes). També és compatible amb les prestacions no contributives de la Seguretat Social i l’Ingrés Mínim Vital. La suma del “Bono Lloguer Jove” i les esmentades ajudes tindrà com a límit el 100% de la renda arrendatícia.
D’altra banda, també és compatible amb l’ajuda del Programa d’ajuda a les persones joves i per contribuir al repte demogràfic del Pla Estatal per a l’Accés a l’Habitatge 2022-2025. Si bé, en aquest cas la suma del Bono Lloguer Jove i aquest ajut tindrà com a límit el 75% de la renda arrendatícia.
A TENIR EN COMPTE. Aquest ajut és aplicable a totes les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla, a excepció del País Basc i Navarra.
Quins requisits han de complir les persones beneficiàries del “Bono Lloguer Jove”?
Podran ser beneficiàries dels ajuts del “Bono Lloguer Jove” les persones físiques majors que reuneixin tots i cadascun dels requisits següents:
- a) Ser persona física i tenir fins a 35 anys (inclusivament), en el moment de sol·licitar l’ajuda.
- b) Posseir la nacionalitat espanyola, o la d’algun dels Estats membres de la Unió Europea o de l’Espai Econòmic Europeu, Suïssa, o el parentiu determinat per la normativa aplicable. En el cas de les persones estrangeres no comunitàries, s’han de trobar en situació d’estada o residència regular a Espanya.
- c) Ser titular o estar en condicions de subscriure, com a persona arrendatària, un contracte d’arrendament d’habitatge formalitzat en els termes de la LAU o, en qualitat de persona cessionària, d’un contracte de cessió d’ús. En cas de lloguer d’habitació no és exigible que la formalització sigui en els termes de la LAU.
- d) Disposar almenys d’una font regular d’ingressos que us reporti unes rendes anuals, inclosos els de les persones que tinguin el domicili habitual i permanent a l’habitatge arrendat o cedit o a arrendar o cedir, constin o no com a titulars del contracte d’arrendament o cessió, iguals o inferiors a 3 vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM). En el supòsit de lloguer d’habitació no s’inclourà la renda de les persones que tinguin el domicili habitual i permanent a l’habitatge, només es consideraran les de la persona física arrendatària.
A aquest efecte, s’entendrà que tenen una font regular d’ingressos els qui estiguin treballant per compte propi o d’altri, el personal investigador en formació i les persones perceptores d’una prestació social pública de caràcter periòdic, contributiva o assistencial, sempre que puguin acreditar una vida laboral d’almenys tres mesos d’antiguitat, en els sis mesos immediatament anteriors al moment de la sol·licitud, o una durada prevista de la font d’ingressos d’almenys sis mesos comptats des del dia de la sol·licitud.
Si la font regular d’ingressos de la persona sol·licitant consisteix en activitats empresarials, professionals o artístiques, l’acreditació de les rendes es referirà al rendiment net de l’esmentada activitat econòmica calculat amb caràcter previ a l’aplicació de les reduccions previstes a l’article 32 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l’impost sobre la renda de les persones físiques, i de modificació parcial de les lleis dels impostos sobre societats, sobre la renda de no residents i sobre el patrimoni, corresponents a la declaració presentada per la persona sol·licitant, relativa al període impositiu immediatament anterior amb termini de presentació vençut a la sol·licitud del “Bono Lloguer Jove”.
Si la persona sol·licitant del “Bono Lloguer Jove” disposa de més d’una font d’ingressos, les rendes computables seran la suma de les rendes derivades d’aquestes fonts.
La Comissió de Seguiment referida a l’article 133.3 podrà acordar que aquest límit de renda anual sigui superior a 3 vegades l’IPREM, en funció del nombre de persones joves que convisquin a l’habitatge, quan hi convisquin dues o més persones joves que siguin beneficiàries i que per tant hagin subscrit, totes, el corresponent contracte d’arrendament o cessió de l’habitatge. Aquest límit de renda anual en cap cas no podrà ser superior per al supòsit de lloguer d’habitació.
A TENIR EN COMPTE. Les persones beneficiàries dels ajuts del “Bono Lloguer Jove” estaran obligades a comunicar immediatament, fins i tot durant la tramitació de la sol·licitud, a l’òrgan competent de la comunitat autònoma o ciutat de Ceuta i Melilla que estigui realitzant aquesta tramitació o que li hagi reconegut l’ajut, qualsevol modificació de les condicions que puguin motivar o hagin motivat aquest reconeixement i que pogués determinar la pèrdua sobrevinguda del dret a l’ajuda. La no comunicació d’aquestes modificacions serà causa suficient per a l’inici d’un expedient de reintegrament de les quantitats que es puguin haver cobrat indegudament
Com serà abonada l’ajuda del “Bono Lloguer Jove”?
El “Bono Lloguer Jove” s’abonarà a la persona beneficiària o a l’entitat col·laboradora corresponent, amb caràcter general, de forma periòdica, si és possible mensual, pels òrgans competents de les comunitats autònomes o ciutats de Ceuta i Melilla.
Es podran fer pagaments anticipats i abonaments a compte sense exigència de garantia o aval als beneficiaris.
Quan es podrà sol·licitar el Bono Lloguer Jove?
El Reial decret no disposa res sobre el termini a partir del qual es podrà sol·licitar aquest ajut, però després de la reunió del Consell de Ministres s’ha informat que l’ajut podrà ser sol·licitat en el termini d’1 mes i mig o dos mesos des de la publicació al BOE, ja que estan pendents diverses comissions per acordar el procediment de sol·licitud.