T’ajudem a comprendre millor les mesures contingudes en el Reial Decret-Llei 28/2018, per a la revalorització de les pensions públiques i altres mesures urgents en matèria social, laboral i d’ocupació, aprovat el passat 28 de desembre, juntament amb el Reial Decret 1462/2018, de 21 de desembre, pel qual es fixa el salari mínim interprofessional per a 2019.
- Augment de les cotitzacions en el règim general
Per tal d’incrementar els ingressos derivats de la Seguretat Social, s’augmenta la base màxima de cotització en el règim general en un 7%, establint-se en 4.070,10 euros mensuals, per tal d’afermar el règim de solidaritat sobre el qual s’assenta el Sistema de Seguretat Social. Per la seva banda, la cotització mínima per contingències professionals que, depenent de l’activitat podia arribar a situar-se en un 0,9%, s’incrementa fins a un 1,5%.
- Més protecció social pels autònoms
A partir de l’1 de gener, s’incrementa l’àmbit de protecció social dels treballadors inclosos en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). S’incorpora de manera obligatòria la totalitat de les contingències que fins al moment tenien caràcter voluntari, com la protecció per cessament d’activitat i les contingències professionals (accident de treball i malaltia professional).
Els tipus de cotització per contingències professionals i per cessament d’activitat dels treballadors autònoms s’han d’ajustar a l’escala següent:
– L’any 2020, el tipus de cotització serà el 1,1 per cent.
– L’any 2021 el tipus de cotització serà el 1,3 per cent.
– A partir de l’any 2022, el tipus de cotització serà el que s’estableixi amb caràcter definitiu per a tots dos règims especials en la respectiva Llei de pressupostos generals de l’Estat.
Aquestes mesures suposen al seu torn un augment de la base mínima de cotització fins als 944,40 euros, com un increment en la tarifa plana fins als 60 euros durant els dotze primers mesos en cas d’acollir-s’hi.
Aquest règim de cotització dels treballadors per compte propi té caràcter provisional, i està previst substituir-lo el proper any per un sistema basat en els ingressos reals.
- Lluita contra el fenomen del “fals autònom”
Per dissuadir les empreses del recurs a la figura de l’anomenat “fals autònom”, s’introdueix una nova infracció a la Llei sobre infraccions i sancions a l’ordre social, que consisteix en sancions de fins a 10.000 € per cada treballador per compte d’altri inclòs en el Règim de la Seguretat Social que hagi estat donat de baixa d’aquest sistema per ser indegudament donat d’alta en el RETA.
Si bé, en principi persegueix únicament a aquells treballadors que passen d’un sistema a un altre, es reitera la necessitat de revisar totes aquelles contractacions mercantils que s’hagin fetes amb autònoms, per tal d’evitar problemes futurs i tallar com més aviat qualsevol situació de risc.
- Major cotització per als contractes de 5 dies
La quota empresarial a la Seguretat Social per contingències comunes en els contractes temporals de durada igual o inferior a 5 dies s’incrementa d’un 35% a un 40%. L’objectiu és dissuadir als empresaris de recórrer a aquest tipus de contractació fraudulenta. Sens dubte aquesta mesura s’engloba dins el Pla d’Actuació de la Inspecció de Treball de lluita contra la concatenació de contractes temporals des de la pròpia administració.
- Jubilació forçosa en els convenis col·lectius
Amb la finalitat d’estimular el rejoveniment de les plantilles, s’introdueixen clàusules de jubilació obligatòria per edat en els convenis col·lectius, lligades a objectius de polítiques d’ocupació i de relleu generacional. Així doncs, les empreses podran extingir els contractes laborals d’aquells empleats que tinguin complerta la seva edat de jubilació i tinguin dret a rebre el 100% de la pensió de jubilació.
- Protecció social dels becaris
Una de les grans novetats de la norma és la inclusió dels becaris en el règim de la Seguretat Social, col·lectiu tradicionalment desprotegit. A partir d’ara, estaran assimilats a treballadors per compte aliè, aquells estudiants que cursin pràctiques no laborals en empreses, programes de formació o pràctiques acadèmiques externes.
- Derogació de diversos tipus de contractes nascuts amb la crisi
La baixada de l’índex d’atur per sota del 15% justifica, segons el legislador, la supressió del contracte indefinit de suport als emprenedors, el de la formació i l’aprenentatge per a menors de 30 anys, els contractes a temps parcial amb vinculació formativa, contractació indefinida d’un jove per microempreses i empresaris autònoms, contractació en nous projectes d’emprenedoria jove, contracte de primera feina jove i incentius als contractes en pràctiques.
- Revalorització de les pensions i prestacions públiques d’acord amb l’IPC, així com el càlcul de la pensió de viudetat
9. Increment del SMI en un 22% fins arribar als 900€/bruts
10. Nova protecció por desocupació asistencial
Se substitueix l’anterior subsidi extraordinari per desocupació per una nova protecció per desocupació assistencial en els passats quatre primers mesos de 2019. La principal novetat és que, fins ara, aquest tipus de subsidi tenia caràcter temporal en el temps, podent passar a percebre a partir d’ara amb caràcter indefinit, sota determinades circumstàncies.